Retkeily ja kalastus Suomessa

Suomi tarjoaa aivan huikeat mahdollisuudet sekä retkeilyyn että kalastukseen. Harvaanasuttuna ja pohjoisena maana, jossa useimpien järvien, jokien ja merialueiden vedet ovat erittäin puhtaita ja koskematonta luontoa löytyy jopa pääkaupunkiseudulta, Suomi voi tarjota aivan erityisiä luontokokemuksia hyvin erityyppisestä kalastuksesta ja retkeilystä kiinnostuneille ihmisille.

Suomen luonto on myös piirteiltään niin monimuotoinen, että yksikään retkeilijä ei ehdi kyllästyä siihen: karu saaristoluonto, eteläisen Suomen lehdot, Kolin vaaramaisema ja Lapin tunturit ovat vain ääriesimerkkejä suomalaisen luonnon tarjoamista mahdollisuuksista. Niiden väliltä löytyy useantyyppistä metsää, soita ja erilaisia vesistöjä, joita pitkin retkeily onnistuu muun muassa meloen.

Kansallispuistot innostavat retkeilyyn

Suomessa on 39 kansallispuistoa, jotka kaikki tarjoavat retkeilijälle huikeita kokemuksia luonnossa. Toiset kansallispuistoista ovat helposti lähestyttäviä ja sopivat kaupunkilaisten päiväretkeilyyn, toiset taas tarjoavat mahdollisuuden ylittää itsensä useiden päivien mittaisilla vaelluksilla. Kaikissa kansallispuistoissa tarjotaan palveluita, jotka helpottavat luontoon lähtemistä.

Nuotiopaikat, laavut, autiokämpät, kuivakäymälät ja telttapaikat ovat kaikkien retkeilijöiden vapaasti käytettävissä, mutta jokaisen käyttäjän tulee tarkasti noudattaa yhteisiä pelisääntöjä, jotta luonto rasittuu retkeilystä mahdollisimman vähän ja myös tulevat retkeilijät saavat nauttia siisteistä ja miellyttävistä palveluista.

Kansallispuistossa retkeilevän tulee aina muistaa, että kansallispuistoja ei ole perustettu ainoastaan vastaamaan ihmisen tarpeisiin nauttia luonnosta, vaan niiden tärkeänä tehtävänä on luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. Tämän takia kaikki jokamiehen oikeudet eivät ole voimassa kansallispuistoissa, ja retkeilijän on hyvä perehtyä kansallispuistojen sääntöihin ennen retkelle lähtöä. Kansallispuistossa retkeilijä voi sienestää, marjastaan ja kalastaa mutta metsästäminen kansallispuistoissa on kielletty.

Kalamiehen Nuuksio

Jo aivan Helsingin naapurista pääkaupunkiseudulta löytyy Nuuksion kansallispuisto upeine retkeilymaastoineen ja kalaisine pikku järvineen. Nuuksion kansallispuiston laidalla sijaitsee Suomen luontokeskus Haltia, josta retkeilijä löytää helposti kaikkiin Suomen kansallispuistoihin liittyvää tietoa ja muun muassa niiden kartat ja kompassin avuksi suunnistamiseen, kirjallisuutta Suomen luonnosta sekä luontoaiheisia matkamuistoja ja lahjoja.

Haltiassa on myös mahdollisuus tutustua erilaisiin luontoaiheisiin näyttelyihin ja nauttia ateria tai kahvit katsellen upeaa suomalaista maisemaa Nuuksion pitkäjärvelle. Talvisesta retkeilystä kiinnostunut voi vuokrata Haltiasta päiväksi lumikenkiä tai Altai-suksia, jotka sopivat tavallisia pitkiä suksia paremmin metsäiseen maastoon ja joissa erityisen karvaisen pohjansa ansiosta on erinomainen pito ylämäissä.

Perinteinen Sipoonkorpi

Hiukan kauempana Uudellamaalla, mutta vain parinkymmenen kilometrin päässä Helsingistä, sijaitsee Sipoonkorven kansallispuisto, jossa matkailija voi tutustua erilaisiin suomalaisiin perinnemaisemiin. Hyvän käsityksen uusmaalaisesta metsäluonnosta saa jo noin kaksi kilometriä pitkällä lenkillä, joka lähtee Sipoosta, Byabäckenin parkkipaikalta ja kiertelee jokilaaksossa näyttäen niin perinteistä lehmien laidunnusta kuin ikiaikaista metsääkin. Reitin varrelle sattuu Ängesbölen tulentekopaikka, jossa myös telttailu on luvallista. Jos yöpymiseen ei ole aikaa, kannattaa ainakin tehdä tuli, sillä puuvajassa on aina kuivia polttopuita, ja nauttia nuotiokahvista ja voileivistä. Sipoonkorven kansallispuiston alueella on myös useita geokätköjä, ja sieltä on jo löydetty lukuisia Pokemon Go -pelin pokemonejakin.

Jokamiehenoikeus päästä metsään

Suomessa jokaisella on jokamiehen oikeuksiin perustuen lupa onkia tai pilkkiä. Valtakunnallisen kalastusluvan haltia voi toki kalastaa myös virvelillä heitellen tai perholla. Verkkoihin ja katiskoihin Suomessa tarvitsee erillisen luvan.

On toki myös vesistöalueita, joilla on omat lupakäytäntönsä. Näistä tunnetein lienee Suomen suurin lohijoki, Teno, jonka kalastusta rajoitetaan ankarasti. Suomen vesiluonnon monipuolisuus tarjoaa kalastajalle kuitenkin paljon mahdollisuuksia ihan valtakunnallisella kalastusluvallakin, sillä merialueet, kymmenet joet ja sadat järvet kuuluvat sen piiriin. Suomen vesissä elää kaikkiaan 103 kalalajia. Yleisin saaliskala on ahven, joka elelee oikeastaan kaikissa Suomen järvissä. Muita tavallisia saaliskaloja ovat särki, lahna, hauki ja kuha.