Lappi – pohjoisen helmi

Lapiksi luetaan Fennoskandian alueen pohjoisin osa, joka kuuluu nykyisin Suomen, Ruotsin, Norjan ja Venäjän maa-alueisiin. Alueen alkuperäiskansaa ovat saamelaiset, jotka ovat nykyään alueen etninen vähemmistö. Lapilla ei ole omaa yhtenäistä hallinnollista aluetta ja se jaetaan Suomessa maantieteellisiin osiin seuraavasti: Kittilän Lappi, Sompion Lappi, Enontekiön Lappi ja Inarin Lappi.

Yöttömät yöt ja kaamos

Suomessa suosittuna hiihto- ja laskettelualueena toimii Taigan ja Tundran raja, joka kulkee Kaunispään kohdalla. Kotimaamme Lapin alueella sijaitsee kaksi tekojärveä ja liki 500 kilometriä pitkä Kemijoki, joka on maamme pisin joki. Alueen suurin luonnon järvi on Inarijärvi, joka on pinta-alaltaan 1040 neliökilometriä. Ilmastona Lapissa on subarktinen ilmasto. Kesäisin yöttömät yöt valaisevat aluetta ja talvella Lapin valtaa kaamos, jolloin aurinko ei nouse taivaanrannasta laisinkaan. Utsjoen alueella yötön yö kesäaikaan kestää 72 vuorokautta ja kaamosaika kaikkiaan 53 vuorokautta. Lapissa maan peittää lumi noin 7 kuukautta vuodesta ja kesä kestää Rovaniemen seudulla noin 90 päivää, kun taas Kilpisjärvellä kesästä pääsee nauttimaan vain 46 päivän ajan.

Kasvillisuus ja alueen eläimet

Kasvillisuus Suomen Lapissa on havumetsävyöhykkeelle tyypillinen ja arktinen tundra sijaitsee meidän Lapin rajojen ulkopuolella. Alueilla missä kasvillisuus on niukkaa tai sitä ei ole ilmaston takia juuri laisinkaan, ei lumi pääse suojaamaan maata ja ainoat tarpeeksi sitkeät kasvit selviämään ovat uuvana ja variksenmarja.

Eri alueilla Lapissa on hyvinkin erilaiset ilmastot. Laajat suoalueet vaikuttavat Keski-Lapin ilmastoon lauhduttavasti, kun taas Pohjois-Lapin muuten hyvinkin mantereinen ilmasto on erilainen Jäämeren vaikutuksesta johtuen. Suomen Lapin maakuntakukkana toimii kullervo. Muita alueelle ominaisia kasveja ovat mm:

 • Arnikki
 • Kurjenkanerva
 • Tunturikoivu
 • Tunturipaju
 • Hapro
 • Huopaohdake
 • Lapinalppiruusu
 • Vaivaiskoivu
 • Vaivaispaju
 • Hietapitkäpalko
 • Lumijäkkärä
 • Pohjanisotalvikki
 • Tunturihiirenporras
 • Rimpivihvilä

Vaikka Lapin luonto tuntuu ilmastonsa puolesta melko ankaralta, elää alueella paljon erilaisia eläimiä. Kaikki tuntevat alueen poroista, mutta harvempi osaa nimetä naalin, ahman, lapinmyyrän ja tunturisopulin Lapin eläimiin kuuluviksi. Monet alueella elävistä linnuista ovat muuttolintuja, sillä talven pituus haittaa ravinnon hankintaa ja vain metsähanhi on niitä harvoja lintuja, jotka pesivät Kainuussa, Lapissa ja Pohjois-Karjalassa. Lapissa on perinteisesti aina harrastettu poronhoitoa, kalastamista ja metsästystä. Nykyisin Lapissa on myös lukuisia matkailuyrittäjiä ja alueella on monia hiihtokeskuksia, jotka ovat auki vuoden ympäri.

Matkakohteena Lappi

Moni Etelä-Suomessa asuva suuntaa Lappiin hiihtämään, laskettelemaan ja vaeltamaan. Turistit tulevat ihmettelemään Lappia Japanista asti ja joulupukin paja onkin suosittu kohde matkalaisille. Hyiseen mereen pääsee pulahtamaan Jäämeren rannalla, jossa voi ihmetellä myös jäänmurtajia ja tutustua niiden toimintaan.

Kemin vuosittainen lumilinnojen rakentaminen on oma taiteen lajinsa ja tuotoksia pääsee ihailemaan tammikuusta huhtikuulle asti. Lumiteokset ja erilaiset veistokset hohtavat yössä hienossa valaistuksessa ja illallisen voi nauttia LumiRavintolassa, ennen kuin suuntaa nukkumaan yönsä LumiHotellissa. Lapin laaja autiotupien verkosto helpottaa luonnossa vaeltajan matkaa ja näissä voi suurimmaksi osaksi yöpyä täysin maksutta.

Moni suuntaa Lappiin ihailemaan värikästä ruska-aikaa ja laajat kansallispuistojen alueet luovat hyvät maastot retkeilylle ja samoilulle. Suomen Lapissa sijaitsevat seuraavat kansallispuistojen alueet: Pallas-Yllästunturin, Pyhä-Luoston, Riisitunturin, Lemmenjoen ja Urho Kekkosen kansallispuisto. Matkailija pääsee Lappiin joko ottamalla junan, bussin tai lentokoneen, jos matka kotoa on pitkällä etäisyydellä kohteesta. Autoillen pääsee perille toki läheltä ja kauempaakin, sekä vuokra-auto saattaa olla hyvä ratkaisu jos reissullaan haluaa kattaa suuremmankin alueen. Moni haaveilee näkevänsä revontulia, mutta niiden kohdalle osumiseen tarvitaan onnen lisäksi oikea aika vuodesta, jotta aika olisi otollinen.